Sunday, April 1, 2007

Waar is nou behoefte aan?

Is het jullie ook al opgevallen. Zit je 's avonds lekker op de bank te zappen, is er niets op tv. Al zappend kom je voorbij programma's als dansen met sterren, sterren op het ijs, boksen met sterren, koken met sterren, vanalles met sterren.....

....en als je alle sterren bent langs geweest kom je langs truus, jan, peter, anne, de buurman of wie dan ook die een nieuw huis gaat inrichten, zijn eigen restaurant wil openen, topmodel wil worden of een metamorfose ondergaat...

...en vervolgens kom je bij de sectie realitysoaps. Volg Jan Smit, Frans of wie dan ook op de voet van zijn bed 's ochtends tot aan zijn bed 's avonds. En anders stoppen we toch gewoon weer een aantal mensen in een huis/kooi en laten die een partijtje ruzie maken! Leuk.......?!????!?????

Een rare tegenstrijdigheid dat de maatschappij aan het individualiseren is, terwijl we wel met z'n allen zo nodig willen zien hoe andere mensen hun leven inrichten. Ook ik zelf heb hier laatst aan mee gedaan. Dan wel in het programma 'Mijn tent is top' Nu had ik sowieso een baantje nodig en kwam dit op mijn pad, maar het type dat een camera op zijn snuffert wil ben ik niet.

Als deelnemer is het nieuwe tv-maken wel leuk. Je werk is minder saai, want elke dag gebeuren er wel weer andere dingen. Veel bekende volgden het programma om een glimp van me op te kunnen vangen. Helaas een tv-carriere zat er niet in.

Toch vraag ik me af waarom mensen hier in vredesnaam naar kijken. Is het nou pure ontspanning en gewoon de verstand-op-0-modus? Waarom kijken we minder naar het nieuws, een goede film of een interessante docu? Tuurlijk zijn er nog mensen die dat doen, maar deze programma's maken langzaam aan plaats voor de 'amusement'! Waar is nou behoefte aan? Is de maatschappij gewoon aan het afstompen?